Vet verbranden met sporten en cardio-training

Als je definitief af wil vallen en vet wil verbranden, is een goede manier om dat te doen sporten en cardio-training. Waarom juist deze twee vormen van beweging zo goed voor je zijn? Dat leggen we je in dit artikel graag uit.

 

Vet verbranden is energie verbranden

Vet dat zich ophoopt op je lijf komt voort uit energie die niet verbrand is. Dat gaat dan vaak om vetten bij je buik, benen, billen en soms op de rug. Vet wordt opgehoopt en opgeslagen als zogenaamde vetreserve. Mocht het lichaam dan ooit energie tekort komen, dan is dat zo bijgevuld. Vet is een samenstelling van calorieën (eiwitten, koolhydraten en vetten) en een overschot daarvan. Je hebt maar een bepaald aantal energie nodig op een dag. Meer wordt opgeslagen als vet.

Wil je dus afrekenen met dat overtollige, lelijke en onnodige vet? Dan zou het heel veel kunnen helpen als je intensief gaat sporten en aan cardio-training gaat doen.

 

Waarom helpt cardio-training je bij het afvallen?

Met cardio-training ben je druk bezig je conditie op te bouwen. Je zal merken dat naarmate je meer cardio-oefeningen doet, je conditie verbetert en je ook meer vet kan verbranden door andere sporten te beoefenen.

Cardio-training is onder meer:

  • Roeien
  • Hardlopen (loopband of buiten)
  • Steps
  • Crossfiets

Eigenlijk kun je zeggen dat alle beweging waarbij je doel is om conditie op te bouwen, valt onder het kopje cardio-training. Hoe meer je hier van doet, hoe beter het voor je lichaam zal zijn en hoe meer energie je zal verbranden.

 

Krachttraining

Wat nog beter helpt – maar vaak niet gaat zonder een gedegen voorbereiding middels cardio-training – is het beoefenen van krachtsporten. In de sportschool aan de gewichten hangen, bankdrukken, buikspieren, bortspieren, armspieren en beenspieren trainen. Dat is waarhet om gaat bij intensieve krachttraining.

Je bouwt hier enorm veel spiermassa mee op en die spiermassa gaat vervolgens voor jou aan het werk, want spiermassa laat zich niet zomaar afbreken en onderhouden en kost veel energie. Je zou kunnen zeggen dat een kilo  spieren zorgt voor automatische vet verbranding, omdat spieren calorieën nodig hebben om on stand te blijven. Heb je dus veel spieren? Dan hoef je je minder zorgen te maken over vet.

 

Vet gericht verbranden

Veel mensen willen vet gericht verbranden en oefenen zich een ongeluk om af te komen van buikvet. Helaas werkt het niet zo. Vet laat zich niet gecontroleerd wegsturen. Je zal je algehele vetmassa moeten zien laten afnemen om ook dat vet bij je buik te doen verdwijnen Het zal gestaag zijn. Hoe meer energie je lichaam nodig heeft, van hoe meer plekken de vetreserves zullen worden aangeboord en van hoe meer plekken je dus ook zal zien dat het vet er verdwijnt.

Gericht vet verbranden kan alleen door het op je hele lichaam te betrekken en de tijd te nemen.

 

Voorkom blessures

Als je wil afvallen heb je een doel. Let wel op dat je niet te snel naar dat doel streeft. Je zou niet de eerste zijn die te maken krijgt met blessures omdat hij of zij te snel van stapel is gelopen.