De basis van afvallen: hoe het werkt

Het eten dat je binnenkrijgt is de energie die het lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën. Eigenlijk is het kilocalorieën maar in de volksmond noemt iedereen het calorieën. Op de etiketten van voedingsmiddelen die in de supermarkt te koop zijn wordt kcal vermeld. Als je meer calorieën verbruikt dan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt dan verlies je gewicht. Zo makkelijk is afvallen, of toch niet? Als er een tekort is aan energie dat het lichaam binnenkomt dan vraagt het lichaam om energie dat niet verkregen kan worden uit de voeding. Door het tekort spreekt het lichaam de vetten aan. Het lichaam bewaart het vet als reserve voor als het niet genoeg energie uit voeding kan halen.

Waarom slaat het lichaam vet op?

Het lichaam slaat de vetten op het lichaam op zodat het zichzelf kan beschermen in periodes met weinig voeding. In het moderne leefpatroon is er echter vrijwel altijd voldoende eten voorhanden waardoor het eigenlijk niet meer nodig is om een reserve te hebben. Het is nu niet meer een luxe om vetten te hebben maar een last. Het lichaam heeft zich door de jaren heen hier nog niet goed op aangepast. Alle Nederlanders krijgen voldoende eten binnen en zijn zelfs voedsel verslaafd zodat de vetreserves niet snel worden aangesproken. Het gevolg is dat het vet er voor langere tijd blijft zitten en bij veel personen steeds meer wordt. Vroeger was dit heel anders toen de vetreserves daadwerkelijk gebruikt werden in de moeilijke periodes. Problemen met overgewicht kwamen vroeger nagenoeg niet voor maar was er vaak sprake van ondergewicht.

Tekort aan voedingsstoffen

Als het lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt ontstaat er hongersnood. Dit gebeurt niet meteen na een korte periode maar als het om een langdurige periode gaat wel. Er komt dan een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Dit zijn de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft zoals eiwitten. Het lichaam heeft een dagelijkse hoeveelheid eiwitten nodig om goed te functioneren. Na ongeveer een maand raakt bijvoorbeeld de voorraad vitamine B1 in het lichaam op. Als deze voorraad in het lichaam opraakt dan krijgt de persoon beriberi. Als dit gebeurt dan kunnen de hersenen, zenuwen en spieren niet meer functioneren. In het ergste geval kan het bloed niet meer rondgepompt worden met mogelijk zelfs overlijden tot gevolg. Om dit te voorkomen is het essentieel dat je zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit diverse bronnen.

  • Koolhydraten leveren 4 kcal energie per gram
  • Eiwitten leveren 4 kcal energie per gram
  • Vetten leveren 9 kcal energie per gram
  • Alcohol levert 7 kcal energie per gram